Priče

 

Muzika?

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Bio sam na proslavi 80. rođendana jedne dame... Zapravo, bilo je to druženje njenog rođaka i četrdesetak njegovih poslovnih partnera, u najuzvodnijoj dunavskoj čardi kod nas. Svi u srednjim godinama, između 40 i 55. I svi vrlo poslovno uspešni. Društvo pola – pola, iz Subotici i iz Čačka.

Tri odlična muzičara započela su svirku. Onda se pojavio pevač. I počelo naručivanje. Sve preglasno i bezpauzno, najmanje 4 sata, kada sam otišao. Svi znaju sve pesme.

Meni, za jednu generacuju starem od njih, svaka deseta prepoznatljiva. A nije da nisam „visio“ po kafanama. Ni jedne starogradske, ni jedne Zvonka Bogdana, ni jedne sa ove strane Dunava i Save, ili druge strane Drine, ili preko bilo koje granice. Samo: otišla si, nećeš se vratiti, otišao se, nećeš se vratiti...

Pitao sam se, da li je onih 0,5% za kulturu već rezultiralo? Unazadilo već prvu generaciju?

I šta je to, uopšte? Sa nacijom, manjinama, ili svima nama?!


Slučajan izbor priče

Rodjena sam pre 21. godinu u mešovitom braku. Otac mi je iz Banata, a majka rumunka iz Rumunije. Od rodjenja živim u rodnom mestu, koje je jedno od retkih mesta u kojoj većinu stanovnika čine pripadnici rumunske nacionalne manjine. Udata sam, muž je srbin, rumunskog i slovenackog porekla. U ostalom takvi su nam brakovi u našoj lepoj Vojvodini, multinacionalni, tolerantni i prelepi!


Ispričane priče

Pratite nas na

Pratite nas redovno na našoj Facebook strani

 

Pratite nas redovno na našem YouTube kanalu

Projekat podržala

Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija