Priče

 

Muzika?

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Bio sam na proslavi 80. rođendana jedne dame... Zapravo, bilo je to druženje njenog rođaka i četrdesetak njegovih poslovnih partnera, u najuzvodnijoj dunavskoj čardi kod nas. Svi u srednjim godinama, između 40 i 55. I svi vrlo poslovno uspešni. Društvo pola – pola, iz Subotici i iz Čačka.

Tri odlična muzičara započela su svirku. Onda se pojavio pevač. I počelo naručivanje. Sve preglasno i bezpauzno, najmanje 4 sata, kada sam otišao. Svi znaju sve pesme.

Meni, za jednu generacuju starem od njih, svaka deseta prepoznatljiva. A nije da nisam „visio“ po kafanama. Ni jedne starogradske, ni jedne Zvonka Bogdana, ni jedne sa ove strane Dunava i Save, ili druge strane Drine, ili preko bilo koje granice. Samo: otišla si, nećeš se vratiti, otišao se, nećeš se vratiti...

Pitao sam se, da li je onih 0,5% za kulturu već rezultiralo? Unazadilo već prvu generaciju?

I šta je to, uopšte? Sa nacijom, manjinama, ili svima nama?!


Slučajan izbor priče

Kao pripadnica rumunske nacionalne manjine od rođenja sam živela u mešovitoj sredini gde su se govorili rumunski i srpski jezik. Kao  učenica osnovne škole u tom mestu, sa svojim školskim drugovima i drugaricama zajedno smo učestvovali na raznim školskim i vanškolskim aktivnostima gde smo zajednički pripremali aktivnosti na oba jezika. Veoma mi je bilo interesantno kada se u školi uveo kao predmet Rumunski jezik kao jezik društvenesredine. Moji školski drugovi srpske nacionalnosti su tada učili rumunski jezik, pa su se uključili i u aktivnosti koje smo imali na rumunskom jeziku. Na priredbama smo zajedno recitovali pesme na oba jezika i igrali folklor. Sada u školama više ne postoji predmet Jezik društvene sredine i mislim da je to veliki nedostatak, kada je reč o višejezičnim sredinama.


Ispričane priče

Pratite nas na

Pratite nas redovno na našoj Facebook strani

 

Pratite nas redovno na našem YouTube kanalu

Projekat podržala

Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija