Priče

 

Muzika?

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Bio sam na proslavi 80. rođendana jedne dame... Zapravo, bilo je to druženje njenog rođaka i četrdesetak njegovih poslovnih partnera, u najuzvodnijoj dunavskoj čardi kod nas. Svi u srednjim godinama, između 40 i 55. I svi vrlo poslovno uspešni. Društvo pola – pola, iz Subotici i iz Čačka.

Tri odlična muzičara započela su svirku. Onda se pojavio pevač. I počelo naručivanje. Sve preglasno i bezpauzno, najmanje 4 sata, kada sam otišao. Svi znaju sve pesme.

Meni, za jednu generacuju starem od njih, svaka deseta prepoznatljiva. A nije da nisam „visio“ po kafanama. Ni jedne starogradske, ni jedne Zvonka Bogdana, ni jedne sa ove strane Dunava i Save, ili druge strane Drine, ili preko bilo koje granice. Samo: otišla si, nećeš se vratiti, otišao se, nećeš se vratiti...

Pitao sam se, da li je onih 0,5% za kulturu već rezultiralo? Unazadilo već prvu generaciju?

I šta je to, uopšte? Sa nacijom, manjinama, ili svima nama?!


Slučajan izbor priče

Koreograf Savković, koji je prethodnih meseci radio na baletu Hazarski rečnik - Lovci na snove, po odlasku iz Srbije na društvenim mrežama ostavio je sledeću poruku: "Ne pitaj me ništa, jedva ostah živ u toj smrdiji. Strašno." Nakon što je ovom porukom izazvao čitav niz burnih reakcija, koreograf Savković je pokušao da se opravda izjavom da je "smrdija" izraz kojim se koriste kulturno-umetnički delatnici iz Srbije, te da se iskreno izvinjava svima onima koje je uvredio. Lično, nikada nisam čula da neko kulturnu scenu Srbije zove kulturnom scenom Smrdije ma koliko bio ogorčen na (ne)prilike koje su je zadesile, a ako to i čini smatram da pravo na to imaju isključivo oni kojima je ta ista Srbija i/ili Smrdija domovina. Podsetiću, i predstavnici afroameričke zajednice se međusobno oslovljavaju sa pogrdnim imenima, ali za njih je, uprkos tome, nedopustivo da im se na isti način obrate oni koji nisu deo njihove zajednice.


Ispričane priče

Pratite nas na

Pratite nas redovno na našoj Facebook strani

 

Pratite nas redovno na našem YouTube kanalu

Projekat podržala

Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija