Zašto su lične ispovesti važne?

 

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

U temama koje su politički osetljive, kao što je pitanje realizacije prava manjina, postoji opasnost da se "zvanične istine" dramatično razlikuju od stvarnosti. Jedan od razloga za tu diskrepancu, je činjenica da se ta prava, bilo kroz zakonska akta, bilo kroz zacrtana obećanja vlasti, garantuju manjinama, te da je svako kršenje tih prava nepoželjno, pa je, samim tim, i nerealizovanje tih prava u realnosti – nepoželjno za obznanjivanje. A, kada se o nečemu retko govori javno, makar to i ne bila "ozvaničena" tabu tema, to postaje i "socijalno nepoželjna" tema. Logična posledica takve percepcije teme, je da se u ispitivanjima javnog mnjenja na temu prava manjina takođe dobijaju percipirani socijalno poželjni odgovori, a ne odgovori koji odražavaju istinite stavove i istinita saznanja. Takođe, posledica takvog pristupa je i nedovoljno poznavanje prava manjina. U ispitivanjima javnog mnjenja koje smo sprovodili na temu manjinskih prava, vrlo često smo se susretali sa načelnim stavom da "manjine treba da imaju ista prava", da bi se taj stav potpuno obrnuo kada smo ga konkretizovali u npr. prava na jednaku upotrebu jezika, nacionalne zastave, i sl.

No, "guranje istine pod tepih", da se ne bi videlo da nismo prihvatili međunarodne norme zaštite manjinskih prava, je samo jedan od razloga zašto se prava manjina ne sprovode i zašto se o tome ne govori. Jedan od čestih "alibija" su ekonomski razlozi. Organizacija nastave na jezicima manjina je "skupa", kupovina autobusa sa rampom (i postavljanje rampi na ulazima često posećivanih zgrada) za osobe u invalidskim kolicima je "veoma skupa". Drugi razlog je što se ta prava ne realizuju po inerciji (jer nikada nisu ni bila realizovana) ili što postoje nekakve birokratske prepreke za njihovu realizaciju.

Šta tu mogu da promene lične ispovesti? Mogu mnogo. Kroz lične ispovesti, apstraktni problem manjinskih prava dobija svoju konkretnu formu, kao konkretni problem koji možda nije tako teško rešiv. Kroz lične ispovesti, bezlični propisi o zaštiti manjinskih prava dobijaju svoj ljudski oblik i daju šansu za pokretanje empatije prema pripadnicima manjina. Kada sam od svog partnera na stonoteniskoj rekreaciji čuo kakve muke ima da od svoje kuće stigne do sportske dvorane, više mi uopšte nije delovalo skupo postavljanje rampi. Kada sam kao sudski veštak prisustvovao raspravi u Bečeju koja se odvijala na srpskom, iznenadio sam se. Znajući da su i stranke i njihovi advokati i sudsko veće Mađari, pomenuo sam da po Ustavu imaju pravo da raspravu vode na jeziku svoje manjine. Na to su me svi u sudnici zgranuto pogledali. "Sve je to lepo", rekao mi je sudija, "ali zapisnik mora po zakonu da bude na ćirilici!". Lične ispovesti daće nam šansu da prepoznamo neke administrativne prepreke za realizaciju manjinskih prava koja se mogu jednostavno razrešiti i daće nam šansu da kršenja tih prava koja se godinama odvijaju po inerciji prepoznamo i preduzmemo sve što je u našoj moći da ih sprečimo.

Dr Mikloš Biro


Slučajan izbor priče

Nikada neću zaboraviiti 7. razred osnovne škole... ja slušam Punk jedina u odeljenju, potpisujem se kao Bathory, imam crvene pramenove, i mindjuše neke freak, i svi znaju da se ja drogiram i da sam narkomanka... samo eto nikako ja da to skontam da se drogiram ili šta već. Šta ti je predrasuda... a ima mnogo takvih slučajeva.


Ispričane priče

Pratite nas na

Pratite nas redovno na našoj Facebook strani

 

Pratite nas redovno na našem YouTube kanalu

Projekat podržala

Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija